KNWU

“Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet”

Onder het motto 'Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet' is het voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking nog prima mogelijk om de wielersport te beoefenen. Zo kan er op de tandem gereden worden, op een driewieler, in een handbike en indien mogelijk op een normale racefiets.

Aangepast wielrennen

Het aangepaste wielrennen van de KNWU is een topsport programma waarbij elke vier jaar wordt toegewerkt naar de Paralympische Spelen. Sinds 2005 is het aangepast wielrennen geïntegreerd binnen de KNWU. Deze verantwoordelijkheid is overgenomen van Gehandicaptensport Nederland. Wielrenners met lichamelijke beperkingen kunnen deelnemen aan wielerwedstrijden op de weg en wielerbaan.

Disciplines

De grote verscheidenheid in handicap zorgt voor een grote diversiteit in disciplines. Drie van de vier hoofddisciplines zijn weer onderverdeeld in subdisciplines. Alleen bij de tandems is dit niet het geval.

Blind (B --> tandems) - Fietsen met beperkt of geen zicht is zeer lastig. Gelukkig zijn er tandems. Mensen met een visuele beperking zitten achterop en worden stokers genoemd. Voorop zitten de piloten, reguliere wielrenners zonder handicap.
Handbike (H) – Als de benen niet goed meer functioneren, maar je wilt toch wielrennen, dan kan dat in een handbike. Hierbij fiets je met je armen. Binnen het handbiken heb je 2 posities; liggend en knielend.

Cycling (C) - Als fietsen op een normale racefiets nog goed mogelijk is, kom je in de categorie Cycling. Hieraan doen wielrenners mee met één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, plegie (verlamming) of cerebrale parese (CP).
Tri-cycling (T) – Bij fietsen moet je in balans blijven. Mocht dit moeilijk zijn, dan kan een driewieler uitkomst bieden. Dit is de zwaarste CP categorie die gebruik mogen maken van een driewieler.

ID-Cycling (ID --> Intellectual Disabled) – In deze discipline rijden renners met een verstandelijke beperking. Deze discipline doet niet mee aan de Paralympische Spelen of internationale wedstrijden bij de UCI.
   
Nationaal is er echter wel een zeer fanatieke groep deelnemers, die steeds meer wedstrijden rijden. Bij deze doelgroep is vooral de doelstelling om een zinvolle, plezierige- en sportieve vrijetijdsbesteding te ervaren en hun integratie te bevorderen. Daarom wordt ook onder begeleiding getraind en toertochten gereden. Zie voor meer informatie op de volgende website: www.idcycling.nl

Wedstrijden

De wedstrijden worden verreden op weg en baan, zowel individueel als voor teams. Alle disciplines (man en vrouw) rijden op de weg zowel de tijdrit als een pelotonsrit. De 2-wielers (blind en cycling) rijden daarnaast ook nog onderdelen op de baan.

Weg

Baan

Tijdrit

Individuele achtervolging (3 of 4 km)

Wegrit

Individuele tijdrit (500 of 1000 meter)

Teamrelay (alleen voor handbiken)

Sprint (alleen voor mannen tandems)

 

Teamsprint (mix C1 t/m C5)

Informatie

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) wil wielrennen voor iedereen toegankelijk laten zijn en op basis  van het project ‘Uitdagend sportaanbod voor gehandicapten’ zijn in samenwerking met NOC*NSF plannen ontwikkeld om aangepast wielrennen onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Zo is door samenwerking met wielerverenigingen op lokaal niveau het doel om de drempel zo laag mogelijk te maken om  je aan te sluiten.
Één van de doelstellingen van de KNWU is het uitbreiden van het aantal KNWU verenigingen dat wielrennen voor mensen met een beperking aanbiedt en het stimuleren van de integratie.

Op www.aangepastwielrennen.nl vindt je alle informatie over de mogelijkheden binnen het aangepast wielrennen. Voor mogelijkheden bij u in de buurt kunt u contact op nemen met de breedtesportcoördinator aangepast wielrennen KNWU

Contactgegevens

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Postbus 2661, 3430 GB Nieuwegein

Tel.: 030 – 7513300