Op 22 juni vindt de 5e editie van de HandbikeBattle plaats in het Kaunertal (Tirol, Oostenrijk). Ruim 100 sporters met een lichamelijke beperking gaan de strijd aan over een tocht van 20 km, met een hoogteverschil van bijna 1000 meter. In een periode van 5 jaar is deze wedstrijd uitgegroeid tot een indrukwekkend evenement. De deelnemers leveren niet alleen fantastische persoonlijke prestaties, maar er worden ook interessante onderzoeksgegevens verzameld. Hiermee hopen de betrokken wetenschappers de revalidatie nog verder te verbeteren.

De deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking, zoals een dwarslaesie of een beenamputatie. Zij gaan in een vast-frame handbike - en dus volledig op armkracht - de berg op. Er is een teamwedstrijd waarin 12 Nederlandse revalidatiecentra tegen elkaar strijden. De teams bestaan veelal uit mensen die nog revalideren, of hun revalidatie recent hebben afgerond. Kortgeleden veranderde hun leven drastisch als gevolg van een ongeval of ziekte. Zij werden geconfronteerd met blijvend lichamelijk letsel en stonden voor de uitdaging om het leven weer opnieuw in te richten. Nu gaan zij gezamenlijk een volgende grote uitdaging aan; de Battle op de Kaunertalergletscher. Naast de teamwedstrijd is er een individuele wedstrijd. Hieraan doen ook een aantal (oud) paralympische sporters mee en voor het eerst enkele Duitsers en een Amerikaan.

Dromen waarmaken

Een aantal enthousiaste zorgprofessionals nam het initiatief om dit evenement neer te zetten. Zij delen de visie op het aangaan van uitdagingen en het belang van lichaamsbeweging; ook voor mensen met een beperking. Naar hun idee gaan sporters van een extreme uitdaging als de Battle niet alleen fysiek vooruit, maar krijgen zij ook een mentale boost. Zij zullen ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. Vanuit die gedachte vond in 2012 de eerste HandbikeBattle plaats en dit jaar alweer de vijfde. Er zijn twee deelnemers die volgende week voor de vijfde keer de berg opgaan. 

Van elkaar leren

Een groot aantal deelnemers verblijft gezamenlijk in een Oostenrijks hotel en daar vindt een ander belangrijk aspect van de Battle plaats. Daar zijn mensen die - recent of al langer geleden - een lichamelijke beperking hebben opgelopen een week lang onder elkaar. Zij delen ervaringen en geven én leren lessen van elkaar. Degene die recent een beperking hebben opgelopen zien wat anderen bereikt hebben; dat zij een baan hebben, een gezin en een sociaal netwerk. Dat geeft hen het vertrouwen dat zij dat óók kunnen.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de HandbikeBattle is een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld om te bestuderen wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. De deelnemers worden drie keer getest; bij de start van de training en vlak voor de Battle worden er fysieke testen afgenomen om de gezondheid en fitheid in kaart te brengen. Dan wordt ook een set vragenlijsten afgenomen om het welbevinden en psychisch functioneren te meten. Deze vragenlijsten worden na de Battle nog eens afgenomen. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling nog verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject dat grotendeels gefinancierd wordt door het Revalidatiefonds, UMC Groningen en Heliomare Revalidatie. De beoogde titel van haar proefschrift is HandbikeBattle: bergen overwinnen, grenzen verleggen.

-------------------------------Einde persbericht----------------------------

Meer informatie

www.handbikebattle.nl (22 juni livestream van de start en de finish)

Volg ons via Facebook of Twitter

Magazine Overwinnen; eenmalige uitgave (2016) met persoonlijke verhalen en wetenschappelijke artikelen

Contact

communicatie@handbikebattle.nl, Niek van den Adel +31-624934238, of Edith Rijnsburger +31-627276148